Λαδένια
4 μεγάλες ώριμες τομάτες
3 ξερά κρεμμύδια
250 ml χλιαρό νερό
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Zero two”
1 φακελάκι μαγιά
½ κιλό αλεύρι για Ο.Χ.
Φρέσκο αλάτι & πιπέρι
Ρίγανη αποξηραμένη
Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό και περιμένουμε 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί.
Σε μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το ½ κιλό αλεύρι , 2 κ. σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι , μαζί με το μείγμα της μαγιάς.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε ξανά.
Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική.
Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα για 30-40’, για να φουσκώσει η ζύμη.
Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί ή στρώνουμε μια λαδόκολλα και απλώνουμε το ζυμάρι με τα χέρια, πιέζοντας σιγά-σιγά από τη μέση προς τα τοιχώματα.
Σκεπάζουμε το ταψί με την πετσέτα για να φουσκώσει κι άλλο το ζυμάρι.
Κόβουμε τις τομάτες και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας από τις τομάτες τη φλούδα, τα σπόρια και τα πολλά υγρά.
Τοποθετούμε μια στρώση από κρεμμύδια και από πάνω μια στρώση με τομάτες, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη.
Ψήνουμε στους 200°C στο αέρα για περίπου 45-50’ (αναλόγως τον φούρνο) , έως ότου ροδίσει η Λαδένια και ψηθεί από κάτω.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!