Ρεβίθια με σπανάκι
1/2 κιλό ρεβίθια (Τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό).
1κιλό σπανάκι, καθαρισμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι σέλερι
2 κρεμμύδια
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι λευκό κρασί
χυμός από 1 λεμόνι
1 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. αρωματικό ελαιόλαδο με λεμόνι
Αλάτι & πιπέρι
άνηθος, ψιλοκομμένος
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια, τη δάφνη, το σέλερι και νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει και τα ρεβίθια να αφρίζουν.
Αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να απορροφήσουν το περισσότερο νερό. Αφαιρούμε τη δάφνη και το σέλερι.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 – 4 λεπτά. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, το λεμόνι, αλάτι και το πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 14 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Τέλος αρωματίζουμε το πιάτο μας με το αρωματικό ελαιόλαδο με λεμόνι, και στολίζουμε με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!